Pianot, ett kulturellt instrument, har varit en musikalisk samlingsplats i hem, skolor och konserthus runt om i världen i över 200 år. Att kunna spela för sig själv, spela för och med andra har alltid varit en önskan för många. Kanske i dagens hektiska samhälle är behovet av levande musik och musikaliskt framförande av särskild stor betydelse. Om du har ett piano eller en flygel och antingen "spelar lite till jul" eller är en mycket aktiv artist, så finns det några tips och råd för ett piano som du bör ta hänsyn till:
Inomhusklimatet,eEtt piano eller en flygel består av 10-12 000 individuella delar. Trä, filt, läder och strykjärn etc. Alla delar måste passa exakt tillsammans för att få ett väl fungerande och klingande instrument. Detta kräver ett så stabilt inomhusklimat som möjligt, dvs. så jämn temperatur och fuktighet som möjligt. Ett piano ska inte placeras i direkt solljus, nära andra värmekällor eller där det finns drag.
Myten att ett piano inte får placeras mot en yttre vägg är något överdrivet enligt moderna isoleringskrav. Den får dock inte placeras på golv med golvvärme. Både det danska och svenska klimatet är mycket varierande med regn och hög luftfuktighet på hösten och ofta torra vintrar. Den relativa luftfuktigheten kan lätt variera mellan 75 och 30% och därför kan det vara "svårt" att vara piano i Danmark eller Sverige.
Torr luft är utan tvekan det värsta för ett piano och äldre instrument drabbas hårdast, de är inte alls byggda för den torra centralvärme och de höga inomhustemperaturer vi har idag.
Nyare instrument kan bl.a. tack vare mer laminerat trä, bättre tåla förändrad luftfuktighet. När ett piano eller flygel finns i ett vardagsrum där luften är för torr (under 40% RH) torkar träet gradvis och spricker.
Vem som helst kan lätt förstå att om resonansbasen (den som förstärker ljudet) spricker, blir ljudet orent. I många fall uppstår klingande och skramlande ljud med vissa toner eller ackord. Om även stämstaven (träet bakom järnramen där stämspikarna hålls) spricker, blir tangenterna lösa och pianot kan inte längre STÄLLAS IN
Fukt kan också göra stora skador. Strängar, tuningspikar och andra metalldelar blir rostiga. Träet absorberar fukt, så att de små rörliga delarna i mekaniken går trögt eller i värsta fall fastnar helt. Filten förlorar sin elasticitet, varefter tonen blir hård och låter illa. Ett instrument som har utsatts för hög luftfuktighet under lång tid kommer alltid att påverkas av det.
Det bästa klimatet för ett instrument är när luftfuktigheten är mellan 45 - 60% RH (relativ luftfuktighet).
Under 40% RH bör inomhusklimatet fuktas. Detta kan göras med hjälp av vattenförångare som hängs på radiatorerna. I de flesta fall måste flera av dessa användas och veken i förångaren måste inspekteras och eventuellt ändras regelbundet.
Betydligt effektivare (men också dyrare) är elektriska vattenförångare som finns i olika typer. Dessutom kan en luftfuktare och avfuktare monteras i instrumentet som stabiliserar inomhusklimatet i instrumentet. Krukväxter gynnas också om luften är torr. Det gamla rådet att placera en skål med vatten inuti pianot har ingen mätbar effekt.